Красимир Велчев, основател на ГЕРБ, в Беновска пита“ в  пита-Радио К2 и

...
Красимир Велчев, основател на ГЕРБ, в Беновска пита“ в  пита-Радио К2 и
Коментари Харесай

Красимир Велчев: Петков и Василев за Харвард самолета скоро ще хванат, Борисов, ако се наложи, ще поеме управлението

Красимир Велчев, създател на ГЕРБ, в „ Беновска пита “ в  пита-Радио К2 и във  и и  по Радио К2 на 93.9MHz на 2-ри април 2022 година, съобщи позиции по следните тематики:

С какво се занимава отвън политиката?

„ С голямо наслаждение споделям добре пристигнал на един от създателите на ГЕРБ. Какво вършиме в този момент, когато сте отвън дейната политика? “, попита Беновска. Красимир Велчев отговори, че е имал потребност от тази отмора, тъй като в последните години е бил много претрупан. В момента е предан на своето семейство, на внуците си, изживяват приятни моменти, летят, вървят на ски.

Как се оправят „ Продължаваме промяната “ във властта?

„ Вие сте и фен авиатор, нали по този начин? Но като приказваме за полет желая да Ви напомня анонса на нашия диалог – Бойко Борисов, може ли да е българският Чърчил и да каже: Нямам да предложа нищо друго с изключение на кръв, тежък труд, сълзи и пот? ГЕРБ – накъде в „ епохата “ на „ Промяната “? “, продължи Беновска. Велчев отговори, че Борисов е направил доста за България. Той напомни думите на президента Радев, който напълно скоро е споделил, че когато искаш да управляваш, би трябвало да можеш да управляваш и в рецесия. През 2009 година, когато Борисов е станал министър председател, се е вихрила международната финансова рецесия. Страната ни е била в доста мъчно състояние. Той продължи: „ Тогава Дянков сподели, че бюджетът е „ постна пица “. Така беше и аз го почитам за тези думи. Но в този момент бюджетът не е „ постна пица “, а „ парче изсъхнал самун “! И в случай че желаят да сложат нещо върху това „ парче изсъхнал самун “, би трябвало доста заеми да се вземат! През 2009 Брутният вътрешен продукт беше 60 милиарда. Ние оставихме страната през 2020 година със 120 милиарда Брутният вътрешен продукт! Казвам ги тези неща, с цел да не се не помнят. През тези години се направи доста! Когато новата групировка сподели, че ще не престават смяната, аз мислех, че ще продължат смяната, която ГЕРБ стартира! Обаче нищо не стана, за една година получи ли се нещо? “.

Красимир Велчев напомни, ГЕРБ е регистриран в края на 2006 година До лятото на 2009 година са се занимавали да основават банка фрагменти, издирвали са експерти и са влезнали в Народното събрание готови. Той продължи: „ При нас идваха лектори, подготвяхме се! А тези кой ги е подготвил? Те нямат никакъв управнически опит! В Америка никой не те пита каква тапия имаш! Да, образованието е належащо, само че не задоволително изискване! Тези хора нямат никакъв управнически опит, само че да не ги мислим доста, тъй като сега, когато им свърши мандата, те ще заловен самолета кой за Англия, кой за Америка и в тяхното CV ще написа – министър председател, вицепремиер на европейска страна! Така че да не ги мислим! “.

Подаръците.

Водещата подари на госта си тениска Harvard low just kidding с думите, че може да откри мотив да я облече. Велчев подари на водещата книгите на Джефри Арчър „ Направи се, че не виждаш “ и „ Пръв измежду равни “. Той изясни: „ Това ми бяха настолни книги, когато влязох в Народното събрание. Много съм се учел от тях! Това е един младеж, който на 29 години става член на Камарата на лордовете. След това го вкарват за 1 година в пандиза. Заместник-председател е на Консервативната партия! “. Водещата прочете цялото заглавие на книгата и разяснява: „ Направи се, че не виждаш, когато законът си затваря очите “ – това е в нашата тематика на Harvard low! “.

Личната му равносметка от присъединяване в политиката.

„ Като приказваме за това, че сте водач и за политиката, в която бяхте, само че аз ще кажа, че към момента сте, тъй като мисля, че няма политик в минало време, ще направя отпратка с една мисъл на Христофор Колумб, който споделя – Никога няма са пресечете океана, в случай че не намерите храброст да загубите брега от погледа си. Успя ли ГЕРБ да „ загуби брега от погледа си “, с цел да пресече този океан? Този престой в политиката „ изпи ли ви силиците “? “, попита Беновска. Красимир Велчев отговори, че не е. Той продължи, че от една страна е удовлетворен, тъй като е отишъл да работи в една напълно друга сфера. Имало е разочарования, както и задоволения. Работил е с прелестни хора. „ Благодарен съм на Борисов, че ми даде тази опция! Трудно е и е радикално друго да вземем за пример от бизнеса. Проблемът в политиката е, че няма явен аршин за свършена работа. Докато в бизнеса, в случай че направиш гаф, на другия ден ти се отразява в банковата сметка. Много се дразнех от изявленията на Иван Костов, че не публицистите, а историята ще му дава оценка. Аз споделям – то хубаво, само че аз няма да съм жив, когато ще му дадат оценката! Аз желая в този момент да видя резултата! “.

Възможна ли е коалиция ГЕРБ-ДПС?

„ Миналата седмица Вежди Рашидов насочи предложение! “, продължи Беновска и пусна запис от предаването от 26.03.2022 година, когато Вежди Рашидов направи предложение за коалиция сред ГЕРБ и Движение за права и свободи:

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Илиана Беновска Може ли Борисов като „ българския Чърчил “ да каже – нямам да ви предложа нищо, с изключение на тежък труд, кръв, пот и сълзи? Метафората във въпроса ми е може ли да се върне отпред? “

Вежди Рашидов: Той е рационален човек, може да се върне, да има сътрудници. България не може без коалиция, това е ясно! Хората са доста разединени. Но с едни смислени хора, едни опитни хора, не забравяйте тази дума, едни готови хора – да, би било прелестно! Защото към този момент назрява да се направи държавно управление на специалисти, държавно управление на националното избавление! Вижте, зле са хората, страната е зле! Пътят, по който вървим, не е добър! Виждам, че имате представител от Движение за права и свободи!

Илиана Беновска: Да, и от други партии имаме!

Вежди Рашидов: Аз от време на време съм бил доста изострен към Доган, само че не мога да не призная, че това е един от най-добре квалифицираните, играещи в политиката хора. Кажете ми един парламентарист експерт, тъй като това е специалност, с изключение на Йордан Цонев? Аз на драго сърце съм го гледал. Изключително квалифициран човек, интелигентен, квалифициран! Разбиращ материята! Това е пътят на парламентаризма, а не хора от улицата! Трудно се прави това! И не го споделям от учтивост, не познавам индивида, който в този момент ще бъде.

Илиана Беновска: Станислав Анастасов.

Вежди Рашидов: От младите момчета, да е жив и здрав!

Илиана Беновска: Беше министър на околната среда и водите.

Вежди Рашидов: Прекрасно! Но това са хора, които години наред се готвеха. Същото направи малко и ГЕРБ по-късно, когато видя по какъв начин се работи с млади. Затова ГЕРБ е към момента огромна мощ! Много е значимо – Движение за права и свободи с доста опит, ГЕРБ с фрагменти и опит, и още някой различен индивид да се появи, а децата да отиват да пораснат! “.

Илиана Беновска: Подсказвате ли, че мислите за коалиция с Движение за права и свободи? “.

Вежди Рашидов: Защо да не бъде, когато то касае ползите на българската страна, бе хора! Аз съм турчин и това, че съм в ГЕРБ, не ме прави по-малко жител! Кое ме прави по-малко човек и жител! Да, несъмнено! Касае тази страна, в която едни ще се родим, други ще мрем! Тя е нашата земя! “.

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Беновска помоли събеседника си за коментар. Той отговори: „ Не сте намерили кого да питате по този въпрос! Това го взема решение ИК и Борисов. Аз не съм в ИК. Безспорно в това, което споделя Рашидов, има истина. В това, което Доган направи още при започване на 90-те, той приготви в действителност доста фрагменти! Но връщайки се обратно в годините мога да кажа, че който е започвал с Движение за права и свободи да ръководи, не е получил положително политическо бъдеще. Не знам за какво, може би е орис! “.

Беновска напомни, че Доган е подкрепил Борисов в един доста сложен момен. Велчев отговори: „ Предполагам е имал нещо поради, той е много интелигентен човек, както сподели и Вежди Рашидов! Но аз, даже когато нямах политически опит, ми направи усещане, че Движение за права и свободи ръководят дружно, само че 5-6 месеца преди избори стартират да се дистанцират все едно не са били в ръководството. Което носи негатив на техните сътрудници. Ние също не успяхме да случим на съдружни сътрудници в два Народното събрание! “.

Водещата отвърна: „ Вие си ги избирахте! “. Велчев отговори: „ Какво значи да избираш? Ние едно време по този начин избирахме и Живков с 99,9%! Като нямаш кого да избираш, кого да избираш? Ние правехме взаимни отстъпки, само че възможни. А при сегашната коалиция за какъв компромис приказваме? Българска социалистическа партия с извънредно леви и извънредно десни и знаете ли кое ги сплотява – омразата към Борисов! Както и сега единственото, което крепи връзките сред президент и министър председател и омразата към основния прокурор! Само това! “.

Заявката на ръководещите за понижаване на администрацията.

„ Преди да продължим диалога с проблеми от предходната седмица, желая да довърша Вашето възприятие за комизъм с едно доста малко откъсче, да забележим Асен Василев в едно ненадейно занятие! “, продължи Беновска и пусна запис от изявлението ѝ с Асен Василев от лятото на 2021 година, когато той пее „ Хубава си моя горо! “:

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Илиана Беновска: Познавате ли се с Делян Добрев?

Асен Василев: Да, той беше една година по-малък от мен, отново в британска паралелка.

Илиана Беновска: Но нямате някакви основани предварителни връзки, другарски?

Асен Василев: Познавахме се, пяхме в учебния хор дружно. Той беше доста огромен, 60 индивида, общо взето всеки десети възпитаник беше в учебния хор.

Илиана Беновска: Виждам, че имате подложен глас, постоянно съм мислила, че пеете, в този момент споменахте и за хора. Можете ли нещичко да запеете?

Асен Василев: В момента?

Илиана Беновска: Да, нещо простичко!

Асен Василев: Хубава си моя горо!

Илиана Беновска: Поздравления!

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Беновска продължи: „ Водим един доста прекрасен диалог за стопанска система с този човек и виждате по какъв начин хубаво пее! “. Велчев напомни отговора на Василев на въпрос какво се случва с намаляването на администрацията. Водещата попита не сътвориха ли точно ГЕРБ такава огромна администрация. Събеседникът ѝ отговори: „ Не! Сега ще Ви обясня. Увеличава се администрацията в два мандата по времето на Национална движение „Симеон Втори" и Движение за права и свободи и по време на тройната коалиция. Помните ли, че тогава имаше по 8 вицепремиера. Защото, когато стане огромна обединението, всеки би трябвало да откри място за „ своите “. И в този момент какво стана с „ изчегъртването “? Василев в това изявление, което беше малко преди 1-ви април, само че трябваше да бъде направено на 1-ви април, с цел да го приемем като смешка, той сподели, че са съкратили огромна част от администрацията! На мен ми стана смешно, тъй като доста добре знам на доста места, където „ изчегъртват “ кадър на ГЕРБ и на негово място назначават трима или четирима индивида, тъй като обединението е четворна. Така се усили администрацията по време на тройната коалиция, а не че ГЕРБ я усили! “.

Подписването на меморандум в региона на енергетиката с Gemcorp Capital Management Ltd и IP3 Corporation.

„ Може ли да се обърна към Вас като към предприемач? Вероятно сте забелязал, че малко, както се изразихме в коментара си „ по радостни чорапи “ министър-председателят Кирил Петков, със support-а на вицето Асен Василев, подписа меморандум за 1 млрд $ с Gemcorp Capital Management Ltd. – Атанас Бостанджиев и IP3 Corporation – Майкъл Хюит? Ние се занимаваме сега да разберем с каква цел беше подписано това и дано да чуем какво се наложи нощес на Кирил Петков да каже, откакто Асен Василев ни убеждаваше, че това е със глобата на американското посолство, а Херо Мустафа отхвърли да има нещо общо с това! “, продължи Беновска и пусна запис от изявление на министър-председателя Кирил Петков за БТВ, излъчено на 1.04.2022 година:

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

На 1.4.22-ра, тъкмо 15 м след Асен Василев, Кирил Петков съобщи във връзка това, че Gemcorp и американският фонд IP3 подписаха меморандум с България за подготвеност за вложения за 1 милиард лв. в българската енергетика. „ В историята на Gemgroup има съветско въздействие и капитали “, обаче, демонстрира следствие на уеб страницата Bird.

Кирил Петков: Този факт ще ни накара, в този момент, да създадем една доста деликатна инспекция, тъй като нашата инспекция беше на база настоящето им положение. Но, това, че са имали, ще създадем една доста деликатна инспекция. Аз съм разпоредил на ДАНС да ми дадат цялостен отчет. Както знаете, по никакъв метод, съветски капитали в този миг, изключително, в случай че не са с чист генезис, по никакъв метод не биха влезнали в българската стопанска система. В този миг те ни увериха, че нямат съветски капитали. Но, ние, ще бъдем безусловно сигурни, откакто приключи инспекцията на ДАНС.

Асен Василев показа, че първата среща с IP3 е била, когато те са били в Съединени американски щати – на тяхното посещаване там. Но! Американското посолство, просто, ясно сподели, че те не застават зад тази инвестиция. Нито са „ за “, нито са срещу! Просто се отдръпват от тази полемика. Мисля, че оттук насетне българските служби би трябвало да си свършат работата. И аз съм го разпоредил, с цел да сме сигурни, че тези капитали са чисти, които влизат. И, в случай че не са, или има, даже, малко подозрение, нашето държавно управление е последното, което би поело какъвто и да е риск по тази линия.

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Беновска продължи: „ Нас тук не ни интересува толкоз съветската връзка и съветския капитал, тъй като малко е необичайно през среща в Съединени американски щати да влезе съветски капитал. По-странно и забавно е друго – да направиш ти инвестиция за 1 милиард $, няма по какъв начин да не я направиш с някаква държавна гаранция или обецпечаване на някакъв различен интерес. Защо избрахме тези двамата, по какъв аршин? “. Велчев отговори: „ Това е може би по отношение на битка с корупцията, може би там би трябвало да обърнем внимание! Значи, в случай че е американски вложител е ок, само че в случай че е съветски – не! Доскоро беше противоположното – в случай че са съветски парите е ужасно, само че в случай че са американски –не! Ако разделяме по този начин нещата, а не гледаме българския интерес – до средата няма да я докараме! Да, аз по никакъв метод не мога да оправдая войната в Украйна и да се съглася с нея. Но когато си в политиката, ти би трябвало доста да внимаваш какво приказваш и какво правиш! Трябва да се съобразяваш, че носиш доста огромна отговорност. Мъдрият народ е споделил – където два ата се ритат, не се навирай, тъй като ще го отнесеш! Ние започваме да ставаме съдници на страни със международни водачи и след това се чудим за какво сме в този лист, а не в оня. Да, ние сме членове на европейското семейство и аз се гордея! Но би трябвало да внимаваш какво приказваш! “.

Красимир Велчев описа, че през вчерашния ден е гледал по какъв начин министър председателят с усмивка и удовлетворение споделя по какъв начин скоро ще пристигна у нас ръководителят на Европейска комисия и по какъв начин тя с към този момент му казвала „ Кириле “. Той продължи: „ Аз си припомням, когато като дете майка ми и татко ми ми споделяха „ Красимире “, това значи, че съм сгафил доста и ме чака тежък ден! “. Беновска отвърна: „ Жестока е иронията Ви! Какво, да му споделя „ Кирчо “ и да го погалва по главата ли? Недейте по този начин! “.

Може ли Борисов да се върне във властта?

„ Какво е бъдещето на това държавно управление, какви са Вашите прогнози? Вчера на 1-ви април аз си разреших на една конференция на президента на КНСБ Пламен Димитров, преди да си задам въпроса да му кажа със сериозна физиономия – „ Г-н Димитров, желая да Ви оповестя, че одеве Кирил Петков подаде оставката на държавното управление “. Настъпи мъртва тишина, до момента в който се усетиха, че това е смешка! “, попита Беновска. Красимир Велчев отговори, че времето е такова, че никой от съдружните сътрудници не желае да поеме отговорност за властта. А въпреки това сега няма кой да заплаща за митинги.

„ Връщам Ви към началото, може ли Борисов да се нагърби с ролята на избавител на нацията? Аз използвах сравнението с Чърчил! “, продължи Беновска. Велчев отговори, че Борисов постоянно е имал високи условия, което е добре. Той продължи: „ Още в 41-вото Народно заседание Борисов споделяше – аз държа на министрите, тъй като те нямат имунитет, а парламентарната група има. Аз тогава с усмивка попитах – за депутатски имунитет ли става дума? Ами за някой от ГЕРБ, в случай че излезе и най-малкото нещо в медиите, незабавно Борисов го маха. Значи нямаме никакъв имунитет! Не може по този метод да се работи, по подозрения! Ние не сме безгрешни! “.

„ Не ми разказвайте остарели мемоари, какво е бъдещето на ГЕРБ? “, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори: „ Аз мисля, че в случай че би трябвало в действителност да се поеме отговорност, той ще я поеме! Въпреки че, аз не бих го посъветвал да го прави! Много хора питат за какво не остави Томислав Дончев или някой различен да е ръководител на партията. Но в случай че Борисов се отдръпне настрана, тогава ГЕРБ няма да съществува! Той сътвори ГЕРБ! Обикаляли сме 2 години и половина цялата страна да вършим звено по звено! “.

„ Чувате ли се, виждате ли се с Борисов, и двамата живеете в Банкя? “, попита Беновска. Красимир Велчев отговори: „ Да, само че не толкоз постоянно, колкото някои си мислят! “. Водещата попита госта си дали му липсват партийния живот и Народното събрание. Той отговори: „ Не бих споделил! Липсва ми, да, аз не преставам да се срещам с хора. Не единствено в Банкя. Аз вървя из страната. В ИК отговарях за Югозападна България, тъй че с доста хора съм се срещал. Сега не престават да ми се обаждат хора. Не мога да се откъсна от това. Но е друго нещо, когато седнеш и приказваш, като си освободен! Но не ми липсва политиката! “. Така приключи диалогът сред Красимир Велчев и Илиана Беновска в „ Беновска пита “ във и в пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 2-ри април 2022 година
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР